fbpx
09. marts 2020
Af: Kristine Buske

Veteraner har brug for et trygt behandlingsmiljø

Individuel behandling, faglige evner til at håndtere PTSD og den rette medicinering. Den kombination er afgørende, når Sydgården behandler veteraner med et misbrug.

Når en person med et misbrug ankommer til døgnbehandlingscenteret Sydgården, er det første der sker, at beboeren får en rundvisning og bliver vist hen til sit værelse. Her er det tilladt at lukke døren og give sig selv tid til at lande. Den første uge går alene med at lære stedet at kende og falde til.

For veteraner med PTSD (Post Traumatisk Sress Disorder) er det vigtigt ikke at blive presset. Alt nyt kræver tilvænning, og sker der for meget på én gang, kan det få deres arousal til at stige. Det vil sige, at reptilhjernen tager over og fortæller kroppen, at der er fare på færre. Det er tid til at kæmpe eller flygte. Kroppens reaktion på det signal kan for eksempel være at gå til angreb eller at udløse en angstreaktion.

”Vi gør meget ud af at have et trygt miljø, hvor beboerne kan trække sig tilbage på deres værelser, når de har brug for det. Ligesom de andre diagnoser, vi har på Sydgården, er PTSD meget individuelt fra person til person. Derfor afvejer vi hele tiden med den enkelte, hvilken retning behandlingen skal gå, hvornår de skal have lov at trække sig, og hvornår vi skal skubbe lidt på,” fortæller Susanne Dahl, der er centerleder på Sydgården.

Traumeterapi tager hånd om PTSD’en

Sydgården har mange års erfaring med veteraner og specialiserer sig i behandling af dobbeltdiagnoser. Det vil sige, at beboerne udover et misbrug – som både kan være misbrug af alkohol, stoffer og medicin – også har en psykiatrisk diagnose. Diagnosen kan enten være udløser for misbruget, eller misbruget kan have udløst diagnosen.

Derfor har alle terapeuter og vagter på behandlingscenteret en social faglig baggrund, der gør dem klædt på til at takle de enkle beboeres udfordringer.

Udover kognitiv terapi, der er den traditionelle metode i misbrugsbehandling, bruger Sydgården Schema terapi og SE-terapi – også kaldet traumeterapi. For veteraner betyder det, at Sydgården kan håndtere deres PTSD og tage hånd om de traumer, der ligger bag misbruget.

”Hvis vi kun har fokus på misbruget, kan vi ikke hjælpe veteranerne. Veteranerne bruger misbruget til at dulme PTSD-symptomerne, så fjerner du misbruget alene, har de ikke noget til at håndtere PTSD’en. Derfor arbejder vi i vores behandling med symptomerne og traumet bag PTSD’en. Vi ved, hvornår veteranernes arousal stiger, og hvad der skal til for at dæmpe det igen,” siger Susanne Dahl og tilføjer:

Samtidig er vores terapeuter i stand til at tilpasse behandlingen til den enkelte beboer, hvilket er afgørende for veteraner, hvis traumer ofte er meget forskellige og trickes af forskellige ting,” forklarer Susanne Dahl.

Behandlingen fortsætter efter opholdet

Veteranernes misbrug foregår ofte som en selvmedicinering, hvor de ved hjælp af stoffer og alkohol oplever at kunne dæmpe deres PTSD-symptomer. Derfor er medicinering en meget vigtig del af misbrugsbehandlingen. Sydgårdens psykiatere sørger hele tiden for, at beboerne får den nødvendige dosis medicin og langsomt trapper ud af den igen i takt med, at de får redskaber til at håndtere misbruget og PTSD’en.

Men et intensivt behandlingsforløb nytter ikke noget, hvis veteraner blot er overladt til sig selv, når de kommer tilbage til hverdagen. Derfor har Sydgården et stort fokus på rehabilitering.

”I behandlingen arbejder vi meget med at give beboerne redskaber, som de selv kan bruge, når de kommer hjem og bliver udsat for triggere i hverdagen. Samtidig bliver de tilbudt terapisessioner på Sydgården efter, de er udskrevet, og vi har et tæt samarbejde med veteranens kommunale misbrugskonsulent for at sikre, at behandlingen fortsætter efter opholdet hos Sydgården,” siger Susanne Dahl og tilføjer.