fbpx
30. maj 2018
Af: Charlotte Nygaard

Sydgården bryder tabuer

Sydgården var i tirsdagens Berlingske i et særtillæg om tabuer – heriblandt tabuet afhængighed af substanser og en psykisk lidelse.

Anledningen til artiklen var, at Sydgården har særligt gode resultater med mennesker, som lider af en psykisk lidelse oven i deres misbrug af alkohol eller stoffer. Patientgruppen betegnes dobbeltdiagnoser, og andre behandlingscentre kan have svært ved at håndtere dem i et almindeligt tilbud.

Dobbeltdiagnoser dækker både over mennesker med en svær, kronisk psykisk lidelse og mennesker med fx stressudløst depression. Jo sværere, den psykiske lidelse er, jo længere behandling skal der normalt til, forklarer centerleder for Sydgården, Susanne Dahl, i artiklen.

Dobbeltdiagnoser med dobbelt tabu

Sydgården har i særlig grad held med behandlingen af mennesker med ”lettere” psykiske udfordringer, når de er i døgnophold på behandlingscentret i Haderslev. Denne gruppe kan omfatte alt fra stressramte advokater med et accelereret forbrug af rødvin til mennesker med baggrund i mere marginaliserede miljøer.

Det er en gruppe, som fylder meget i misbrugsstatistikkerne i disse år. Uanset hvor borgeren hører hjemme i gruppen, vil modtagelsen på Sydgården være præget af personalets høje kompetence, erfaring og forståelse for de tabuer, der påvirker deres kamp med misbruget og psyken.

– Vores værdier handler om, at mennesker har en værdi, og at behandlingen foregår i respekt for den enkelte, siger forstander Susanne Dahl.