fbpx
22. november 2019
Af: Kristine Buske

Skilt i atomer og bygget op på ny

I mange år troede Tage, at han levede det lykkelige familieliv, mens han fornægtede, at misbruget af stoffer splittede hans familie ad. På Sydgården skete et lille mirakel. En ny Tage blev til.

Tage træder ind ad døren. Det er måbende blikke, der møder Sydgårdens nye beboer. Skægget går ned til navlen, håret ned til røven, og han står i bar overkrop. Den 56-årige mand træder ind ad døren som en anden Jesus, men han er ikke selv klar over, at vedkommende, han skal frelse, er ham selv.

”Jeg er her bare, fordi min kone og datter kørte mig herhen. Jeg har ikke noget problem. Stofferne er bare livsstil,” forklarer han, da han bliver spurgt om årsagen til sin ankomst.

Samme formiddag har han røget 20 gram hash og taget 3 gram amfetamin. Den dag bliver vendepunktet for Tage. Men historien starter et andet sted.

Den trofaste følgesvend

LSD, ecstasy, heroin, hash og amfetamin. Det hele skulle prøves. Tage er 15 år gammel og en del af en omgangskreds, hvor stoffer er hverdag. Men han er ikke klar over, hvordan det vil påvirke resten af hans liv.

Hash og amfetamin bliver hans trofaste følgesvend og følger ham videre i voksenlivet. På overfladen ser Tages liv normalt ud. Han har taget to uddannelser. Først som slagter, siden som kok. Han har kone og to børn. Desværre sker der det ulykkelige, at han på tragisk vis mister sin 8-årige søn. Her begynder misbruget for alvor at tage fart.

Tage er konstant påvirket af stoffer, men det er ikke kun hans eget misbrug, der fylder. Tage lever i en kriminel overhalingsbane. Han er storpusher og har solgt stoffer i mange år. En stærk kontrast til familielivet, hvor han nu har tre døtre.

”Det var med til at finansiere mit eget misbrug, men jeg gjorde det også for spændingens skyld,” siger han.

Tæt på at dø

I forbindelse med misbruget begynder Tage at få psykoser og hallucinationer. Nogle gange så slemt, at hans kone og børn vil have ham indlagt på psykiatrisk hospital. Med tiden begynder mængderne af amfetamin og hash at blive større og større. Kroppen har vænnet sig så meget til stofferne, at der skal enorme mængder til, før han mærker en virkning. To gange er det for alvor ved at gå galt.

”To gange har jeg været lige ved at dø. Min kone fandt mig begge gange, hvor jeg var ukontaktbar, og hun måtte ringe efter en ambulance og få mig indlagt på hospitalet. Jeg skammede mig begge gange og lovede, at jeg nok skulle holde op. Men jeg var så langt ude, at det aldrig blev til mere end tomme ord,” siger Tage.

Familiens ultimatum

Der går ni år, før Tage endelig får hjælp på det kommunale misbrugscenter. Men samtalerne virker ikke og med hans egne ord, slider han to psykologer op.

Det er den tredje psykolog, der kommer til at gøre en forskel. Det er første gang, Tage føler, han har kemi med sin psykolog. En ung mand med knold i nakken – en yngre udgave af ham selv, som han beskriver det. Men der skal stadig mere til end de faste samtaler. En dag bliver Tage indkaldt til møde med sin psykolog, sin misbrugskonsulent og sin støtteperson. Med til mødet er Tages kone og hans tre døtre.

Tage får en uventet besked. I mange år har hans døtre gået i terapi hos TUBA (Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere). Mens Tage har været overbevist om, at han har levet et normalt og lykkeligt familieliv, har hans børn været så belastede af deres fars misbrug, at de har haft brug for hjælp.

”Der blev jeg for alvor ramt af skyld og skam. Jeg græd i flere timer efterfølgende,” siger Tage.

Til mødet får Tage også en anden rammende besked.

Der er kommet et tilbud til ham. Et tilbud om at komme i intensiv behandling på et døgnbehandlingscenter i Haderslev. Med tilbuddet følger et ultimatum. Tager han ikke imod tilbuddet, får han ikke længere lov at se sine tre børnebørn.

Det er hårde ord. Men også ord, der virker.

”Hvis der er noget, jeg elsker, så er det mine børnebørn. Så det tilbud kunne jeg ikke sige nej til,” siger Tage.

Samme dag ankommer han til Sydgården.

En kold og smertefuld tyrker

Tiden på Sydgården starter hårdt ud. Stoffer og alkohol er forbudt på behandlingscenteret. Det betyder, at Tage får en kold tyrker. Det er 14 dage, hvor hans krop er i konstante smerter. 14 dage, hvor han isolerer sig på sit værelse og ikke kan holde ud at være til.

”Hver eneste led, hver eneste celle i min krop gjorde ondt. Jeg overvejede at begå selvmord og var flere gange på vej ud ad vinduet. Smerten er så kraftig, at det ikke kan beskrives. Jeg græd konstant og højlydt. Da jeg mistede min søn, var det den værste dag i mit liv. Men det her gjorde mere ondt. Jeg har aldrig oplevet så uudholdelig en smerte,” fortæller Tage.

Skilt i atomer

Efter den kolde tyrker er Tage klar til at modtage terapi. Programmet består af fællesterapi to gange om dagen og personlig terapi to gange om ugen. Ved den personlige terapi arbejder de med de ting, der ligger bag Tages misbrug. Han har en traumatisk barndom med i bagagen med en tyranniserende far, der lærte ham, at det kun er tøser, der græder.

Derfor bruger Tage stofferne til at pakke sine følelser væk og glemme den hårde opvækst.

”Sydgården har lært mig at håndtere mine følelser. De har gjort mig til et helt menneske og lært mig at håndtere mine sårbarheder i stedet for at dulme dem med misbruget. De har ikke fokuseret på mit misbrug, men på de årsager, der ligger bag. Det er det, der har gjort forskellen for mig,” siger Tage og fortæller, at han græd ved sidste samtale med sin terapeut på Sydgården.

”Hun har skilt mig i atomer og bygget mig op fra grunden.”

Første dag i den nye Tages liv

Tage har nu haft sidste dag på Sydgården. Men det betyder også første dag i hans nye liv.

”Jeg har cuttet alle mine venner, som også er misbrugere. Nu skal jeg finde nye hobbyer. Jeg har meldt mig ind i en kajakklub og en golfklub, og så skal jeg bruge mere tid på min hobby med at lave brugskunst.”

For at overraske sin kone, har han klippet både hår og skæg af.

”Hun græd, da hun så mig,” udbryder han stolt og tilføjer.

”Min kone og jeg er nyforelskede. Under forløbet på Sydgården var vi i parterapi. Det har bragt os tættere sammen. Min kone skal jo til at lære en hel ny Tage at kende.”

Men der er også en anden, der skal lære den nye Tage at kende. Nemlig Tage selv. Han lyser helt op, når han fortæller om sit nye jeg. Manden han havde frelst.

”Han er dejlig. Han er frisk. Han har energi. Det er en fantastisk ny mand, der er kommet ud af det. Før var jeg slet ikke i kontakt med mine følelser, og jeg kørte nogle gange hårdt på min kone og børn, selvom jeg ikke ville indrømme det dengang. I dag fortæller jeg dem hele tiden, hvor meget jeg elsker dem. Det gør mig så varm om hjertet,” siger Tage og tilføjer.

”Der er sket et mirakel på Sydgården.”