fbpx
05. marts 2019
Af: Carsten G. Johansen

Relationer er vigtigere end en app

Gode relationer er noget af det vigtigste, når du skal ud af et misbrug. Det viser al erfaring.

På Sydgården lægger vi mange kræfter i at opbygge stærke og positive relationer – både mellem misbruger og konsulent, og misbrugerne imellem. Det er mennesker, du stoler på, som kan give dig afgørende støtte i de kritiske situationer, der altid opstår, når du kæmper dig ud af et ødelæggende misbrug.

Derfor følger vi med stor interesse de nye digitale hjælpemidler, som bliver udviklet. Computerprogrammer og apps, som giver dig en fleksibel mulighed for at søge opbakning og støtte, når det passer dig.

Men vi kan også se, at de personlige relationer på nuværende tidspunkt har større værdi, end de teknologiske løsninger kan levere.

– I døgnbehandlingen er relationer noget af det allervigtigste. Det direkte møde mellem mennesker gør en stor forskel, og det er en hjørnesten i behandlingen på Sydgården, siger forstander Susanne Dahl.

Når Sydgården benytter teknologi, er det derfor ofte ved at udlevere et telefonnummer til beboeren, så der er mulighed for at komme i kontakt med sin terapeut, hvis der opstår angst f.eks. i løbet af weekenden.

– Alle vores beboere får deres egen personlige terapeut, som er deres faste kontaktperson gennem hele behandlingsforløbet. Mange af vores misbrugere er dobbeltbelastede, og angst er ofte et meget markant symptom for dem. Derfor er det vigtigt, at de får kontakt med en person, de har tillid til, når de har det svært, forklarer Susanne Dahl.

Undersøger relevant brug af digitalt udstyr

Sydgården er altså bevidst om, at den personlige relation har den største betydning for misbrugere i både ambulant og døgnbehandling. Samtidig er udviklingen af digitale hjælpemidler meget spændende, som Susanne Dahl oplevede i forbindelse med sin deltagelse i Den Nationale Alkoholkonference i januar. Her blev præsenteret et projekt, som havde haft stor gavn af et softwareprogram til at holde kontakt med en særlig målgruppe af misbrugere.

– Hvis digitale hjælpemidler kan understøtte kontakten mellem behandler og misbruger, vil Sydgården altid være interesseret. Vi er meget opmærksomme på udviklingen.

– Det er også relevant for os at undersøge, om de kommuner, vi samarbejder med, er interesset i at gå sammen med os om udviklingen af digitale hjælpemidler. Er der måske specielle målgrupper, hvor vi med fordel kan bruge teknologi? Det kunne fx være unge mennesker, der er vokset op med høje forventninger om at få hurtig respons, siger Susanne Dahl.

Når Sydgården i dag ikke benytter digitale hjælpemidler i behandlingen af mennesker med et svært misbrug, betyder det ikke, at vi ikke kommer til at gøre det i den nærmeste fremtid. Det vigtigste er, at et digitalt hjælpemiddel skal passe ind i vores etablerede behandling, som vi allerede har gode resultater med.