fbpx
09. august 2019
Af: Kristine Buske

Oplevelser uden for huset er træning i et liv uden misbrug

Tirsdagsudflugter henover sommeren er god træning for Sydgårdens beboere i at deltage i aktiviteter og være sammen med andre mennesker uden at have misbruget som skjold.

Sejltur i kano, historiske oplevelser hos bunkermuseet Tirpitz i Blåvand og naturvidenskabelig leg i Universe på Als. Det har været en del af programmet til Sydgårdens tirsdagsudflugter henover sommeren. For de fleste lyder det som sjove aktiviteter, der ikke kræver de store overvejelser. Men for Sygårdens beboere kan det være en stor udfordring at skulle deltage i aktiviteter omgivet af fremmede mennesker.

Det fungerer derfor som en effektiv træning i at begå sig i en hverdag uden misbrug – en træning hvor beboerne har personalet som støtte, inden de skal stå på egne ben.

”Beboerne har jo altid haft misbruget som et skjold, når de har været ude blandt andre mennesker. Når de skal deltage i den slags aktiviteter uden at være påvirket, kan de pludselig mærke alle sanser og mærke dem selv. De bliver nøgne uden misbruget, og det udløser angst hos flere af dem. Derfor er det vigtigt, at vi træner at være i sociale miljøer, inden beboerne kommer hjem til hverdagen igen,” siger centerleder hos Sydgården Susanne Dahl, der som regel er med på turene.

En sejr at gennemføre

Turene er planlagt af medarbejderne, men beboerne kommer med ønsker til, hvad de gerne vil lave, og nogle sørger for at smøre madpakker inden afgang. Som udgangspunkt deltager beboerne i alle tirsdagsudflugterne henover sommeren, men for nogle er det så grænseoverskridende, at det kræver en del overtalelse fra personalet.

”Heldigvis ender det altid med at blive en succes. Vi oplever, at alle er glade for at være med på turene. For nogle kræver det ekstra af dem, men så oplever de det som en sejr, at de alligevel gennemførte. Aftenen efter turene er der helt ro. Alle går tidligt i seng, for de er simpelthen så trætte. Så det siger meget om, hvor meget det kræver af dem. Det er en personlig udvikling,” siger Susanne Dahl.

Inspiration til nye interesser

Udflugterne er ikke kun en træning i en hverdag uden stoffer og alkohol. Det er også en måde at inspirere beboerne til nye interesser.

”For mange af beboerne har misbruget været hele deres liv. De har ikke haft andet. Så ved at tage dem med ud at klatre, tage ud og sejle i kano eller tage på museum, får de mulighed for at finde ud af, hvad de godt kan lide at lave. Det giver dem en mulighed for at skabe nyt indhold i livet, som kan erstatte misbruget,” siger Susanne Dahl.