fbpx
27. maj 2019
Af: Carsten Gottlieb Johansen

Kursus på Sydgården: Her kunne jeg godt selv bo

Alkoholbehandler Marianne Egelund deltager i 2019 i Sydgårdens Moduskursus. Med sin omfattende erfaring på området er hun glad for, at hun stadig kan lære noget nyt – og imponeret over undervisernes store ro, omsorg og hjerte.

De dømmer dig ikke, og du kan næsten ikke gøre noget forkert. Stemningen er åben, rolig – næsten som et hjem.

– Det vigtigste, jeg har oplevet som kursist på Sydgården, er hvor meget de har hjertet med. Deres ro og omsorg. Der er nærmest en hjemlig følelse. Da jeg var på kursus, tænkte jeg: ”Her kunne jeg godt selv være”.

Marianne Egelund har lært Sydgården at kende, mens hun i foråret 2019 har taget hul på behandlingscentrets Moduskursus. Med 17 år som leder i psykiatrien, efterfulgt af 8 år som alkoholbehandler i Faaborg Kommune, er den uddannede sygeplejerske ingen nybegynder i arbejdet med andre mennesker og deres udfordringer. Men Marianne kunne hurtigt mærke, at hun ville få udbytte med hjem fra sit kursus.

– Underviserne kunne virkelig deres stof, og de havde sådan en god måde at bruge sig selv på. Når de viste, at de selv havde fejl og frustrationer, blev det nemmere for kursisterne at deltage aktivt i øvelserne.

Forsigtig med stærkt redskab

Marianne har været på mange kurser som alkoholbehandler, så hun ved, at der altid er noget genkendeligt.

– På moduskurset genkender jeg naturligvis også mange ting, men det er systematiseret anderledes, end jeg har set før. Især brugen af skemaer har jeg ikke erfaring med. Men jeg kan allerede se, hvordan skemaerne hjælper med at få øje på de ting, der går galt igen og igen, når et mennesker er i misbrug.

Sydgården baserer sin behandling på Schema Therapy, som det er beskrevet i bogen “Bryd de negative tankemønstre”, der er udgivet på behandlingscentrets eget forlag.

Det er en terapiform baseret på en kognitiv tilgang, som Marianne Egelund er vant til at arbejde med. Med den forskel at Sydgårdens metode graver lidt dybere, end der normalt er mulighed for i ambulant alkoholbehandling.

– Jeg kan se, at det er et stærkt redskab, og jeg er begyndt at bruge nogle af metoderne i min egen praksis. Men jeg er forsigtig. For når jeg kun ser borgeren én time om ugen, skal jeg passe på med at åbne for nogle ting, der gør borgeren mere skrøbelig, forklarer Marianne Egelund.

Inspirerende ydmyghed

For beboerne på Sydgården er det mindre risikabelt, hvis terapien åbner for nogle mentale sår, som gør ondt. De er under opsyn og kan hurtigt søge støtte. Det er anderledes med Marianne Egelunds borgere hjemme i Faaborg Kommune.

– Indtil videre plukker jeg lidt i metoden, så jeg kan afprøve dele af den terapeutiske tilgang i min ambulante alkoholbehandling. Jeg håber naturligvis, at jeg kan bruge det mere og mere. Når man finder frem til de dybest liggende problemer, der er skabt helt tilbage i barndommen, har man også en nøgle til at bryde ud af de mønstre, som hele tiden spænder ben for misbrugeren, siger Marianne Egelund.

– Når man har defineret et mønster, kan man sige: ”Sådan var det engang, hvor du var udsat for nogle specielle vilkår. Men nu er vilkårene anderledes, og du har mulighed for at vælge noget andet.” Og så kan man arbejde med borgeren om at finde nogle andre mønstre.

Moduskurset strækker sig over 6 kursusdage i 2019. Marianne Egelund har været afsted to gange, og selvom hun har været på mange kurser i sin tid, ser hun frem til endnu nogle besøg på Sydgården.

– Det er spændende at øve sig i metoden og få den mere ind under huden. Og så er jeg inspireret af den måde, Sydgårdens fagpersonale er ydmyge og i øjenhøjde med os alle – både med beboerne og med os kursister, som bare er på besøg, siger hun.