fbpx
08. august 2018
Af: Hanne Iversen

Jeg ser DIG uanset din baggrund

Uanset om jeg er på aftenvagt på Sydgaarden eller hjælper indsatte i arresten i Haderslev med at blive af med deres misbrug, er min tilgang ens: Masser af omsorg, lydhørhed og nul fordomme.

Første gang jeg trådte over dørtærsklen til arresten i Haderslev, var det med flaksende sommerfugle i maven, for hvad nu, hvis de indsatte ikke gad tale med mig?

Det vil langt de fleste heldigvis. Faktisk er mange af dem utroligt taknemmelige for, at jeg tager mig tid til at tale med og lytte til dem

Jeg tilbyder som misbrugsbehandler for Sydgården i Haderslev arrest både individuelle samtaler og undervisningsforløb, og så hjælper jeg de indsatte til at komme de værste abstinenser til livs med Nada behandlinger og mindfulness.

At blive set uden fordomme

Det ikke gør nogen forskel for mig, om jeg taler med en indsat i Haderslevs arrest, eller om jeg passer mit job som aftenpædagog på Sydgården. Det er de samme problematikker, og alle fortjener at blive lyttet til og set som det menneske, de er. Ikke for deres misbrug, deres strafferegister og deres usikkerhed. Men for det menneske, de blev skabt som – uden fordomme.

Jeg har nemlig haft det lige så svært som dem. Ikke med et strafferegister, men som hashmisbruger, der til sidst eskalerede og blev et dagligt problem. Det begyndte, da jeg var ung og har været on/off livet igennem. Først for godt seks år siden blev jeg clean og har ikke røget siden.

Det betyder noget for mig, at jeg har min baggrund med mig i mit arbejde. Og jeg tror på, at det gør en forskel for beboerne på Sydgården og for de indsatte i arresten, at jeg bruger mig selv og min fortid i mit arbejde. Jeg ved, hvor svært de har det, og det skaber tillid og giver dem håb.

Erfaring med mennesker

Helt oprindeligt er jeg uddannet tandklinikassistent, og siden tog jeg en uddannelse som Professions Bachelor i Ernæring og Sundhed. Selv om det umiddelbart ligger fjernt fra mit nuværende job som pædagog, kan jeg faktisk bruge min lange erfaring med mennesker i mit nuværende job.

Selve arbejdsopgaverne varierer naturligvis, om jeg er i arresten eller på Sydgården. Når jeg er på ”gården”, udleverer jeg også ordineret medicin og tager urinprøver – og netop i håndtering af medicin og at holde styr på de detaljemæssige ting i jobbet kan jeg trække på mine år i tandplejebranchen. Grundlæggende handler mit job dog mest om at skabe trivsel hos beboerne og de indsatte og drage omsorg for dem.

Højt til loftet

Personligt giver mit arbejde mig helt utroligt meget. Jeg udvikler mig hver eneste dag i mit arbejde og oplever, at jeg hver eneste dag bliver brugt menneskeligt i mit job, og det stortrives jeg med.

Måske er noget af det bedste ved mit arbejde, at her er højt til loftet på Sydgården. Oplever jeg udfordringer, kan jeg tage fat om dem med det samme og opleve, at jeg bliver lyttet til og taget alvorligt.