fbpx
06. februar 2020

Højt fagligt niveau på årets nationale alkoholkonference

Igen i år var Sydgården med på årets Nationale Alkoholkonference. Et af hovedtemaerne var unge og forebyggelse, som de har gode erfaringer med i Island.

I Island vælger de unge positive fritidsaktiviteter frem for alkohol, tobak og stoffer. Det skyldes en forebyggelsesmodel, der helt enkelt handler om at fjerne fokus fra forbud og alkoholproblematikker, og nudge de unge til at vælge aktiviteter i fritiden med ressourcestærke voksne, der kan virke som forbillede. Og så handler det om at inddrage borgerne i lokalsamfundet, så alle tager ansvar for at påvirke alkoholkulturen.

Modellen hedder ”Den islandske model” og var et af hovedtemaerne til Den Nationale Alkoholkonference, som Alkohol og Samfund afholder hvert år.

”I Danmark bruger vi mange ressourcer på at reparere, men vi gør ikke meget for at forebygge. Derfor mener jeg, at vi kunne lære rigtig meget af islændingene. Hvis vi satte mere energi ind på at mindske de unges alkoholkultur, ville vi få færre ud i misbrug, for det er ofte i ungdomsårerne, at misbruget starter,” siger Susanne Dahl og tilføjer.

”I dag har vi et grotekst højt antal mennesker i misbrug Danmark sammenlignet med, hvor få der er i behandling.”

Fokus på pårørende

Udover fokus på ”Den islandske model” og unges alkoholkultur, var temaerne for konferencen dobbeltdiagnoser, som Sydgården selv specialiserer sig i, samt familieorienteret behandling.

”Der var et inspirerende oplæg med Anni, der er datter af en misbruger, som fortalte om, hvor skadeligt det er for et barn. Hendes fortælling viser virkelig, hvor meget de pårørende bliver ramt, og hvor vigtigt det er at italesætte,” siger Susanne Dahl.

Højt fagligt niveau

Udover at få opdateret den faglige viden, var der i løbet af de to konferencedage også tid til at netværke og skabe nye kontakter til kollegaer inden for alkoholområdet.

Efter en succesfuld konference er Susanne Dahl allerede klar til næste år.

”Vi fik ny viden og blev opdateret på udviklingen på området. Der er ikke noget, vi konkret kan gå hjem og bruge på Sydgården, men det giver stof til eftertanke og nye perspektiver. Alt i alt synes jeg, at konferencen har det højest faglige niveau i landet, og vi skal helt sikkert deltage igen næste år.”