fbpx
13. marts 2019
Af: Anne Lottrup
Fotograf: Jørgen Guldberg, TV SYD

Hans løber for Sydgårdens Venner

I 1993 boede Hans Rønn Pedersen på Sydgården i 12 uger. Nu har han begivet sig ud på en lang løbetur, der skal sætte fokus på pårørende til alkoholikere og indsamle penge til Sydgårdens Venner, en støtteforening for pårørende og tidligere misbrugere, der har været i behandling på Sydgården.

Man kan ikke løbe fra sit alkoholmisbrug uden videre, men man kan løbe fra Guderup til Skagen. TV SYD besøgte Hans Rønn Pedersen langs den 450 km lange rute. Turen startede lørdag fra Hans’ hjemby Guderup. Den tidligere Sydgården-beboer løber ca. 80 kilometer hver dag, så målstregen i Skagen rammer han torsdag den 14. marts.

I Danmark drikker over en halv million mennesker så meget, at de med stor sandsynlighed bliver syge af det, og 140.000 danskere er afhængige af alkohol. Det er 140.000 danskere med familier, venner, kollegaer og naboer. Pårørende til misbruget.

Det er en stor gruppe af mennesker, som det er vigtigt, vi husker. I dag er Hans Rønn Pedersen ædru alkoholiker. Han løber for at forblive ædru, og fordi motionen og den friske luft giver ham overskud til at overskue hverdagen.

En af de mennesker, der har fulgt hans vej ud af alkoholmisbruget på tæt hold, er stedsønnen Jesper Jespersen. Nu følger Jesper også vejen til Skagen på tæt hold. Sammen med to andre bakker Jesper op om projektet ved at køre følgebilen, der sørger for, at Hans lader op med mad og drikke undervejs.

Hans Rønn Pedersen deler løbende opdateringer fra den lange tur på facebooksiden “En alkoholiker løber og fortæller”. Her opfordrer han også følgerne til at donere penge til et godt formål. Sydgårdens Venner er en støtteforening for både pårørende og tidligere misbrugere, der ligesom Hans Rønn Pedersen har været i behandling på Sydgården. Foreningen arrangerer sociale begivenheder, hytteture og netværksaftener.

Løbeskoene blev fundet frem 5 år efter, Hans havde lagt alkoholen på hylden. Han løber primært for at holde sig ædru. Løb udløser endorfiner, der giver en følelse af velvære. Derfor betyder en løbetur lige så meget for det mentale helbred, som den gør for det fysiske. En af de positive effekter, Hans har oplevet, er, at han er begyndt at tro på sig selv.