fbpx
02. august 2020

Gode råd til dig som pårørende

Misbrug rammer ikke kun den, der har en afhængighed. Det kan også have store konsekvenser for familie, venner og kollegaer, der står på sidelinjen og ser til. Derfor får du her nogle råd, så du udover at hjælpe misbrugeren også kan fokusere på dine egne behov.

Du er en vigtig ressource før, under og efter behandlingen

Den, der drikker eller tager stoffer, ser sjældent, at vedkommende har et problem. Derfor er det ofte de pårørende, der kan motivere til at søge hjælp. Men husk, at det ikke er dit ansvar, at vedkommende får hjælp.

Sådan tager du samtalen

Har du besluttet, at du vil motivere din pårørende til at søge hjælp, kan det være svært at starte samtalen. Faktisk er det hyppigste spørgsmål, som Alkolinjen modtager, hvordan du som pårørende tager den svære samtale. Forbered samtalen grundigt og tænk over, hvad du vil have ud af samtalen. Ønsker du, at han eller hun mindsker eller ophører sit misbrug, at vedkommende søger hjælp eller noget tredje? Skriv ned, hvad du gerne vil sige, så du er sikker på at huske det hele. Brug jeg-sprog og vær tydelig omkring dine egne følelser, tanker og behov. Undgå at fokusere på fejl, mangler og vrede.  Sørg for at slutte samtalen af med konkrete aftaler mellem dig og misbrugeren.

Sådan støtter du under behandlingen

Spørg ind til behandlingen og bak op om den udvikling, som misbrugeren gennemgår. Hav en åben snak om, hvordan rammerne fremadrettet skal være derhjemme og til arrangementer. Fokuser på fremskridtene og de positive ting ved, at vedkommende ikke længere tager stoffer eller drikker. Nogle gange kan det give mening, at du som pårørende deltager i misbrugsbehandlingen sammen med misbrugeren. Tal med misbrugsbehandleren om, hvordan du kan hjælpe.

Pas på dig selv

Vrede, angst, afmagt og bekymring er typiske følelser, du som pårørende til en misbruger kan opleve. Typisk rettes al din opmærksomhed mod misbrugeren, og du kan nemt overhøre dine egne behov og ender dermed i rollen som ”med-afhængig”. Derfor er det vigtigt, at du ikke kun hjælper misbrugeren, men også passer på dig selv.

Søg hjælp

Det er ikke kun misbrugeren, der har brug for hjælp. Problemerne ved misbruget er lige så meget dit som den pårørendes, og du har lige så meget ret til at søge hjælp til at håndtere dine egne problemer og de svære følelser. Kontakt misbrugsbehandlingen i din egen kommune, der hjælper med at finde det rigtige tilbud til dig. Det kan være:

  • Individuelle samtaler
  • Terapeutiske samtaler
  • Selvhjælpsgrupper
  • Familiebehandling

Du kan også få hjælp via Sydgårdens tilbud til pårørende til beboere, hvor du lærer at sige fra. Vi tilbyder par- og familieterapi med individuelle terapisamtaler samt familie-vennedage, hvor du og din pårørende sammen kan høre andres erfaringer og dele jeres egne.

Ovenstående råd tager bl.a. afsæt i en guide til pårørende udarbejdet af Alkohol & Samfund. Find den fulde guide her: alkohologsamfund.dk/guide-til-paaroerende