fbpx
07. november 2022
Af: Kristine Buske

”Det var et spørgsmål om at være på Sydgården eller slet ikke at være til”

Torben var kun 13 år, da han prøvede at ryge hash første gang. I starten var det bare sjovt til fester og en del af miljøet i fodboldklubben. Men der gik ikke længe, før hash sammen med alkohol og senere amfetamin blev hverdag. 

Torben fandt hurtigt ud af, at stofferne kunne få ro på det hav af tanker og den film af billeder, der konstant kørte i hans hoved. Det var svært at sidde stille på stolen, og han drømmede sig ofte væk. Derfor var skolegangen en udfordring.

Under en læreplads som tømmer tog det for alvor fart med amfetaminen. Mange års forbrug af hash gjorde Torben paranoid og angst. Og der skulle stærkere sager til at dulme nerverne. 

– Det var som om, jeg levede i en glasklokke, hvor jeg følte, at alle talte om mig. Amfetaminen gav ro på tankerne og fik mig til at slappe af. Det var en form for selvmedicinering, men det vidste jeg ikke dengang, fortæller han.

Den faste madpakke

Da han var omkring 25 år, blev Torben fyret fra sin læreplads. I stedet fik han arbejde som jord- og betonarbejder, hvor han rejste rundt i Jylland og på Fyn. Men en trofast ven fulgte med. Stofferne. 

– Amfetaminen gjorde, at jeg ikke fik søvn. Så jeg kørte bare på nonstop med arbejde, beskriver Torben.

Ad flere omgange flyttede Torben mellem København og sin hjemby. Han blev arbejdsløs og begyndte at drikke. Fra han stod op om morgenen, til han gik i seng. Mens andre gik på arbejde, gik han ned på sin faste engelske pub. Var den første, der gik ind ad døren, når de åbnede. Og blev der til lukketid. 

Pengene, der skulle gå til husleje, blev brugt op på alkohol, og Torben måtte flytte endnu en gang og tage sig et godt betalt job som stilladsarbejder. Igen brugte han stofferne for at klare sig igennem arbejdsdagene og til at dulme smerterne i hans slidte knæ og ryg. Alkohol, kokain og amfetamin var nu den faste madpakke.

– Jeg vidste inderst inde godt, at jeg havde et problem, men jeg slog det væk. Det var bare hverdagen, siger Torben. 

Torbens ægteskab sejlede også. Der var konstant skænderier. Råben og skrige. Ting, der blev kastet med. Perioder, hvor Torben ikke kom hjem i flere dage.

En hverdag i helvedet

Til sidst havde Torben det ad helvede til. Bogstavelig talt. Følelserne i benene forsvandt. De var lammet af stofferne. Han fik åbnet op om misbruget for en kammerat, der fik ham henvist til et misbrugscenter. Her var han i tre et halvt år i ambulant behandling, som foregik med afrusning og løbende samtaler med misbrugskonsulenten. Men det var ren snak.

Sådan så Torben det i hvert fald. Han havde brug for, at der skete noget. På et tidspunkt fik han det så skidt, at han hørte og så ting. Men psykiatrisk hospital ville ikke tage ham ind. Torben vidste selv, hvad han ville. Han ville i døgnbehandling. Og det kom han. Ventetiden var på tre til fire måneder, og i samme periode døde Torbens mor. På Torbens fødselsdag. Hans far var dement. Han havde væske i hovedet, som Torben ikke vidste kom fra mange års doping af smertestillinde medicin og alkohol.

Nu stod Torben pludselig med en far, der ikke kunne klare sig selv og var ved at brænde huset af flere gange. Der skulle ringes rundt til kreditorer, kommune og demenskoordinatorer. Alt imens, at Torben selv ventede på at få hjælp. Og selvmordstankerne kom krybende. 

– Jeg var lige ved at knække på det, siger Torben. 

Desværre varede tiden på døgnbehandlingscenteret ikke længe. Efter en måned blev han smidt ud fra stedet på grund af en positiv drugtest. Selvom han selv vidste, at han ikke havde taget noget i den tid, han var på stedet. 

Gamechanger

Det tog kun en uge, før Torben faldt i stofferne igen. Heldigvis sendte hans misbrugskonsulent ham til døgnbehandlingscenteret Sydgården i Haderslev. Og endelig, i en alder af 50 år, fik Torben den hjælp, han havde brug for. 

– Først skulle jeg lige lære miljøet og menneskerne at kende. Men alle var søde og imødekommende, fortæller han. 

Torben fandt ud af, at han havde ADHD og havde brugt stofferne til at få ro på symptomerne. Samtidig kom alle skeletterne fra fortiden frem. Dengang, hvor søsteren på tre år blev kørt ned af et tog og Torbens far bebrejdede moren, som så det ske. De konstante fester, hvor man brugte alkohol som strategi i hverdagen. Hvor alle følelser skulle druknes væk i sprut.

– Sydgården har givet mig en forståelse for, hvorfor jeg gjorde, som jeg gjorde. Gennem den forståelse har jeg fået redskaber til at reagere anderledes. Før ville jeg blive aggressiv, når jeg skændtes med min kone. Nu har jeg lært at trække vejret og få ro på mig selv, så jeg kan tænke mere rationelt, og jeg er blevet bedre til at mærke mig selv og min krop, fortæller Torben. 

Det har også styrket ægteskabet. 

– Jeg taler i telefon med min kone morgen og aften. Vi kan tale sammen og lytte til hinanden, det er mange år siden, det sidst er sket. Nu glæder jeg mig til at skulle genopbygge hendes tillid til mig, siger han. 

For Torben har behandlingen på Sydgården været afgørende.

– Det har været en stor gamechanger. Det var et spørgsmål om at være på Sydgården eller slet ikke at være til. 

(Torben er ikke hans rigtige navn, da han har valgt at være anonym af hensyn til familie og venner.)