fbpx
06. august 2019
Af: Kristine Buske

Medfølelse og egenomsorg er svært for mange misbrugere

Terapiformen Compassion Fokuseret Terapi skal hjælpe den enkelte beboer med at slippe angsten, tage bedre vare på sig selv og genfinde medfølelsen for sine medmennesker.

Et misbrug handler ikke alene om en afhængighed til et stof. Mange af Sydgårdens beboere har komplekse problemstillinger. Derfor er der behov for hele tiden at udvide terapeuternes og pædagogernes værktøjskasse for at give beboerne den bedst mulige behandling.

For nylig har nogle af Sydgårdens medarbejdere været på kursus i Compassion Fokuseret Terapi. Det handler helt enkelt om at arbejde med udviklingen af compassion – medfølelse og egenomsorg. Selvom det lyder banalt, kan det faktisk være en stor udfordring for mange misbrugere.

“Fordi de er så traumatiserede, er trusselsystemet på overarbejde og spærrer derfor for evnen til medfølelse med sig selv og for andre. Kroppen har kun fokus på overlevelse,” siger Susanne Bæk Mikkelsen, der er psykoterapeut og gruppeleder hos Sydgården og har deltaget på kurserne.

En simpel gåtur kan være udfordrende

I Compassion Fokuseret Terapi lærer misbrugeren at forstå de forskellige fysiologiske og psykologiske processer, der er med til at skabe skam, selvkritik og manglende tålmodighed, omsorg og forståelse for andre.

Det gøres blandt andet gennem opmærksomhedstræning og åndedrætsteknikker. For eksempel kan noget så simpelt som en gåtur i skoven være en god øvelse til at blive opmærksom på sine omgivelser og mærke efter i sig selv.

“Det lyder som en meget nem aktivitet, men det er faktisk svært for flere af dem. Når der er helt roligt i skoven, bliver beboerne tvunget til at mærke sig selv, og hvad de føler. For mange er det så ubehageligt, at de bliver angste. De mister nemt tålmodigheden og vil hjem igen. Her arbejder vi med at få ro i kroppen og blive i den følelse, der er,” siger Susanne Bæk Mikkelsen.

En førstehjælpskasse til at bekæmpe uroen

Formålet med terapiformen er at opbygge en ’førstehjælpskasse’, som misbrugerne selv kan bruge til at håndtere angst og vrede både under opholdet på Sydgården, men også i hverdagen, når de kommer hjem i de vante rammer.

“Compassion Fokuseret terapi kan ikke stå alene. Men det kan bruges som et supplement i vores terapi til at lære at mærke efter og fokusere på at få ro på alarmberedskabet.”