fbpx
07. april 2020
Af: Kristine Buske

Behandlingen i fængslerne forsætter

For at opretholde Corona-retningslinjerne i fængslerne, er Sydgårdens medarbejdere sendt hjem. Det betyder heldigvis ikke, at misbrugsbehandlingen er sat på standby. Gennem en telefonforbindelse, kan de indsatte fortsat få ugentlige individuelle samtaler med en terapeut.

Ligesom i resten af samfundet er dagligdagen i fængslerne forandret lige nu. De indsatte er der stadig, og fængselsbetjentene er fortsat på arbejde. Men alt eksternt personale er sendt hjem. Det involverer også Sydgårdens ansatte i Sdr. Omme Fængsel og Renbæk Fængsel, der tilbyder misbrugsbehandling til de indsatte i fængslerne.

Men selvom medarbejderne er sendt hjem, betyder det ikke, at behandlingen stopper. De cirka 134 indsatte, der har sagt ja til Sydgårdens behandlingstilbud, har fortsat brug for hjælp til at håndtere deres misbrug. Det behov kan ikke sættes på standby – heller ikke i en krisetid som denne.

Derfor har kriminalforsorgen og Sydgården indgået en aftale om at fortsætte behandlingen. Men hvor mange andre har erstattet de fysiske møder med Skype, er internetforbindelser ikke forsvarligt i et fængsel, hvor der er strenge krav for at overholde sikkerheden. I stedet fortsætter behandlingen telefonisk.

”Der er mange, der føler sig ensomme lige nu, men det er vigtigt at sige, at tilbuddet ikke er til hyggesnak, men udelukkende til misbrugsbehandling. Formålet er, at de indsatte og behandlere sammen kan fortsætte arbejdet med tranghåndtering, tackling af højrisikosituationer og motivationsarbejde,” fortæller Dharma Sjøstedt, der er Sydgårdens afdelingsleder i Sdr. Omme Fængsel.

Indsatte er begejstrede

Alle indsatte har mulighed for en ugentlig individuel samtale på 45 minutter med deres terapeut. Tiltaget startede onsdag den 25. marts, og Dharma Sjøstedt oplever, at det er taget godt i mod af Kriminalforsorgen og betjentene – og ikke mindst af de indsatte.

”De indsatte er begejstrede for, at der stadig er mulighed for at fortsætte behandlingen. Nogle har endda efterspurgt flere opkald, hvilket vi undersøger muligheden for. Medarbejderne giver også udtryk for, at det fungerer godt med samtalerne over telefon – omstændighederne taget i betragtning,” siger han og tilføjer, at han gerne vil rose både personalet og de indsatte:

”Personalegruppen gør et fantastisk arbejde lige nu. De arbejder under helt særlige forhold, men yder fortsat en meget professionel indsats ud fra de muligheder, der nu er. Samtidig oplever jeg også, at de indsatte er omstillingsparate og viser forståelse overfor situation.”