fbpx
11. marts 2019
Af: Susanne Dahl

Bedre hjælp til kvinder med misbrug

Kvinder med et misbrug har en anden adfærd end mænd, og derfor lykkes det dem ofte at skjule sig i flere år, før de kommer i behandling. Men vi skal ikke finde os i, at kvinder ødelægger sig selv. Vi skal hjælpes ad med at få kvinder ud af skyggen og ind i et nyt liv uden misbrug.

Forskellem mellem mænd og kvinder betyder meget for deres misbrug – og for deres vej ud af misbruget. Det var en af de ting, som blev klart dokumenteret på Den Nationale Alkoholkonference, som løb af stablen i København i slutningen af januar. Læs flere indtryk fra konferencen her.

Der er næsten altid overvægt af mænd på behandlingscentrene. Sådan er det også på Sydgården. Men vi ved, at mange flere kvinder har et misbrug end dem, vi ser i behandlingen. Vi har virkelig et stort ønske om, at vi kan komme i kontakt med flere kvindelige misbrugere, så de kan få gavn af vores ekspertise.

Erfaringen her på Sydgården er, at kvinder med et misbrug har tendens til at gå under radaren. De er bedre til at holde misbruget skjult. Indtil de pludselig ikke kan længere.

Derfor er kvinder ofte meget pressede, når de endelig kommer i behandling. De har været i et misbrug i rigtig lang tid, og der er stor risiko for, at de har taget skade. Det er en af årsagerne til, at vi meget gerne vil i kontakt med flere kvindelige misbrugere.

Frygten for at miste sine børn

Kvinder er nok generelt dygtigere til at skjule et misbrug, selv når det foregår over en årelang periode. Forklaringerne kan være mange. Men der er ingen tvivl om, at kvinder skammer sig mere, når de ikke kan leve op til de sociale forventninger. Samfundets normer gør det på en måde mere ydmygende og pinligt at være en kvinde med et misbrug.

Men en anden årsag er måske endnu mere vigtig.

For når vi har kvinder, er der også børn. Vores erfaring er, at kvinder er utroligt bange for at miste deres børn. Det kan være en vigtig grund til, at de er i stand til at holde et misbrug skjult over en lang periode.

På Sydgården tager behandlingen af kvinder derfor altid afsæt i, at deres forbindelse til eventuelle børn er så god som mulig, når de i forvejen havde stabil kontakt til børnene.

Vi har tætte og gode samarbejder med kommunernes familieafdelinger, så vores kvindelige misbrugere ikke mister kontakten til deres børn. Børnene kan besøge deres mor på Sydgården i weekenderne, eller vi kan støtte kvinden, så hun kan tage besøg hos børnene i weekenden.

Kvinder danner relationer på Sydgården

Sydgården har hele tiden kvinder i behandling, og det er tydeligt, at de har gavn af samværet med hinanden, mens de opbygger en ny tilværelse uden misbrug.

Vi oplever, at kvinderne danner stærke relationer med hinanden, mens de er hos os. Det er en stor fordel for deres behandling – og endnu en grund til, at vi gerne vil i kontakt med flere kvindelige misbrugere.

Men den vigtigste grund er naturligvis, at vi ved, at mange kvinder skjuler deres misbrug alt for længe, fordi de frygter konsekvenserne, når deres problemer bliver kendt. Jo længere, de gemmer sig, jo værre bliver deres tilstand.

Når misbruget har taget overhånd, er den bedste løsning altid at komme i behandling. Det vil både hjælpe kvinden selv, og det vil styrke hendes kamp for at gøre det bedste for sine børn.