fbpx
18. december 2019
Af: Kristine Buske

4 gode råd til at komme gennem julen både som misbruger og pårørende

December måned er den sværeste tid for familier, der har et misbrug tæt inde på livet. Her er nogle gode råd til, hvad du som misbruger og pårørende kan gøre, hvis drikkeriet går ud over den ellers hyggelige juletid.

Julen er en glædelig tid for de fleste. Men for nogle er det også en særlig svær tid. Julen byder på firmajulefrokoster, arrangementer med gløgg og æbleskiver, juleaften og julefrokost med familien 1. og 2. juledag. Alle er arrangementer, hvor alkohol er en naturlig del, og det er derfor den tid på året, hvor vi danskere drikker allermest. For mennesker med et misbrug og deres pårørende betyder det, at julen ofte er præget af ufred, skænderier og skuffelse. Altså alt det modsatte af, hvad julen bør handle om. Du får her fire gode råd til håndtere juletiden, hvis du er misbruger eller pårørende til en misbruger.

4 gode råd til mennesker med et misbrug

1. Forbered dig på julen
Hvis du ved, at alkohol kan blive et problem i julen, så forbered dig, inden højtiden starter. Tal eventuelt med din læge om antabus.

2. Lav aftaler med dine pårørende
Hvis du gerne vil drikke, så lav aftaler med dig selv og dem, du skal tilbringe julen med om, hvor grænsen går. Aftal, hvem der griber ind, hvis du drikker mere end aftalt.

3. Husk hvad alkohol kan føre til
Har du et stofmisbrug, så husk, at alkohol ofte leder til andre ting som hash eller andre euforiserende stoffer.

4. Søg professionel hjælp
Hvis alkoholforbruget kammer over, eller det fører til misbrug af andre stoffer, så sørg for at søge hjælp i tide. Kontakt Alkolinjen eller Dansk Misbrugsbehandlings telefonlinje. Begge linjer er anonyme, og de professionelle rådgivere kan komme med gode råd til, hvor du kan få hjælp.

 

Vidste du at..?
mere end 120.000 danske børn vokser op i familier med alkoholmisbrug

 

4 gode råd til pårørende

1. Sig fra, hvis misbrugerens adfærd påvirker julehyggen
Den, der drikker, kan ofte ikke selv se, hvordan drikkeriet påvirker familien og vennerne. Derfor er det vigtigt som pårørende at sige fra, hvis adfærden er uacceptabel og påvirker omgivelserne.

2. Hver ærlig omkring misbruget
Mange pårørende kan være i tvivl, om drikkeriet kan betegnes som et alkoholmisbrug, når vedkommende ellers har et ”almindeligt” arbejds- og socialt liv. Men et misbrug kan ramme alle i alle sociale lag og ses ofte ikke på overfladen. En god tommefingerregel er, at hvis alkohol skaber problemer, og familien føler sig belastede af drikkeriet, så er der tale om et alkoholmisbrug.

3. Søg professionel hjælp
Lytter den drikkende ikke, når du siger fra, eller er vedkommende ikke i stand til selv at nedbringe sit alkoholforbrug, bør I søge professionel hjælp. Kontakt Alkolinjen eller Dansk Misbrugsbehandlings telefonlinje. Begge linjer er anonyme, og de professionelle rådgivere kan komme med gode råd til, hvor du kan får hjælp til både dig selv og den misbrugende.

4. Tag fat i problemet med det samme
Hos Dansk Misbrugsbehandling er januar måned højtid for henvendelser fra familier, der har fået ødelagt julen af et familiemedlem med et misbrug. Det er vigtigt at handle med det samme, og måske allerede tage en dialog inden, julen skydes i gang. Det handler om, at julen skal være en hyggelig tid for hele familien.

 

Kilder: danskmisbrugsbehandling.dk og alkohologsamfund.dk